Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ:: ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ::Οι οικισμοί

Συντομη Πλοήγηση

Οι οικισμοί

Σκόπελος οι οικισμοί του νησιού. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος συνενώσεων Ιωάννης Καποδίστριας στο νησί της Σκοπέλου δημιουργήθηκαν τρία (3) Τοπικά Διαμερίσματα.

1. Το Τοπικό Διαμέρισμα Σκοπέλου, με έδρα την πόλη της Σκοπέλου και πληθυσμό 3.027 κατοίκους.

2. Το Τοπικό Διαμέρισμα Γλώσσας, με έδρα το χωριό της Γλώσσας και πληθυσμό 1.195 κατοίκους.

3. Το Τοπικό Διαμέρισμα Κλήματος, με έδρα το χωριό Νέο Κλήμα και πληθυσμό 474 κατοίκους. (απογραφή 2001)

Η πόλη της Σκοπέλου, πρωτεύουσα του νησιού, η οποία βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού, είναι μια πανέμορφη μικρή πολιτεία, αμφιθεατρικά χτισμένη, με στενά πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και ασβεστωμένα σπίτια με κεραμίδι που ανεβαίνουν μέχρι τους 3 λόφους και το Κάστρο.

‘Ενα από τα κύρια στοιχεία που συνηγόρησαν στην ανακύρηξη της πόλης της Σκοπέλου σε παραδοσιακό οικισμό ήταν η αρχιτεκτονική της· η Σκόπελος αποτελείται από ένα κράμα αρχιτεκτονικών ρυθμών.

Δυο βασικά συστατικά , ο σχιστόλιθος στις στέγες σπιτιών και των πολυάριθμων εκκλησιών και τα νεοκλασικά στοιχεία ξεχωρίζουν στα σπίτια της Σκοπέλου.

Επίσης, η ρυμοτομία της Σκοπέλου, με την προσαρμογή της στις υψομετρικές διαφορές, με την αμφιθεατρική της διάταξη που προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό θέας, ήλιου και αέρα, τις λιγοστές θολωτές στοές και την αξιοποίηση φυσικών στοιχείων έχει τη δική της ομορφιά και τέχνη.

Από τη Χώρα, εκτείνεται και το οδικό δίκτυο του νησιού μήκους 37 χιλιομέτρων που περνώντας από το Νότιο τμήμα του φτάνει ως το Λουτράκι, το λιμάνι της Γλώσσας και το δεύτερο λιμάνι του νησιού μετά τη Χώρα.

Ο δρόμος είναι αρκετά καλός κυριολεκτικά πνιγμένος στα πεύκα με αρκετές στροφές βέβαια.

Η διαδρομή είναι μοναδική καθώς θα περάσετε από τις περισσότερες παραλίες του νησιού, με τη σειρά: από το Στάφυλο, τον Αγνώντα, το Λιμνονάρι, τον όρμο του Πανόρμου, από τις Μηλιές και την Καστάνη, από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, από το Έλιος ή Νέο Κλήμα, ένα σχετικά νέο χωριό, το Παλιό Κλήμα, τη Γλώσσα και θα τερματίσετε την περιήγησή σας ακολουθώντας την κεντρική οδική αρτηρία στο Λουτράκι στο δεύτερο λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του, απέναντι από το νησί της Σκιάθου.