ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ ΔΑΠΟΝΤΕ
Μονή της Ευαγγελιστρίας του Καισάριου Δαπόντε:
Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται πάνω στην πλαγιά του βουνού Παλούκι - σε σημείο με εξαιρετική θέα- και η φρουριακή εμφάνιση του συνδέεται με τις επιδρομές των πειρατών.
Χτίστηκε το 1712, πάνω στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού Μοναστηριού του 1676, από τον χατζη-Στεφανή Δαπόντε (πατέρα του Καισάριου Δαπόντε) και ανήκει στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.
Σήμερα στο μοναστήρι υπάρχουν μοναχές. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι καθημερινά 08.00-13.00 και 17.00-19.00. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το ωράριο αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές και για τα υπόλοιπα μοναστήρια της Σκοπέλου που κατοικούνται.
Στη μεγάλη εσωτερική αυλή θα βρείτε μια στεγασμένη κρήνη που αναφέρει ως κτήτορα της Μονής τον Καισάριο Δαπόντε καθώς και μια μικρή έκθεση με διάφορα σκεύη και εικόνες.
Στο μοναστήρι υπάρχουν παλιές εικόνες του 14ου αιώνα και το τέμπλο του είναι επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού (κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης) και είναι διακοσμημένο με παραστάσεις φυτών και ζώων καθώς και με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
14ου - 17ου αιώνα
Ανακαινισθήκε το 1712 με δαπάνες του Στεφάνου Δαπόντε
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
Το μοναστήρι υπάγεται στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου ‘Ορους. Παλαιότερα και σύμφωνα με τον Καισάριο Δαπόντε ήταν σταυροπηγιακό με εξάρτηση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ
Απρίλιος - Σεπ 31
09:00 - 13:00 & 17:00 - 19:00
Τηλέφωνο Μονής
+302424022395
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οδικώς & Μονοπάτι
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Χάρτης Google
Χώρα Σκοπέλου
Η ίδρυση και η ακμή της Μονής συνδέονται άμεσα, όπως αναφέρθηκε, με την μεγάλη οικογένεια Δαπόντε. Εκτός από τις μαρτυρίες του λόγιου Σκοπελίτη μοναχού καμία άλλη γραπτή πηγή δεν διασώζεται ώστε να μας πληροφορήσει για την ίδρυση και την ανακαίνιση του μοναστηριού.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Καισάριο Δαπόντε, σε κώδικα της μονής που συνέταξε ο ίδιος, στη θέση που βρίσκεται το σημερινό μοναστήρι υπήρχε παλαιότερα άλλο μικρότερο το οποίο ανήκε στην οικογένεια Δαπόντε και συγκεκριμένα στον πατέρα του Χατζή – Στεφανή, τον Ιωάννη Γραμματικό.
Ο Χατζή Στεφανής με έξοδα του ανακαίνισε το 1712 το παλιό μοναστήρι και του έδωσε τη μορφή που έχει σήμερα. Η ανακαίνιση για την εποχή στοίχισε “5 πουγία” δηλαδή 5χ500=2.500 γρόσια.
Αφορμή για την ανακαίνιση ήταν ένα θαύμα της Παναγίας με το οποίο σώθηκε ο Χατζη - Στεφανής όταν οι Σκοπελίτες προεστοί με φθόνο των παρέδωσαν στον Αγά των νησιών για να θανατωθεί.
Για την αιτία του φθόνου δεν γνωρίζουμε κάτι. Πάντως την εποχή εκείνη ο Χατζη - Στεφανής κατείχε το αξίωμα Κόνσολου της Αγγλίας όπως αργότερα και ο γιος του Καισάριος.
Ο Κτήτορας και ανακαινιστής της μονής έδειξε ενδιαφέρον για την μόρφωση των Σκοπελιτών και γι’ αυτό φρόντισε την σύσταση Σχολής στο μοναστήρι στην οποία δίδαξε και ο Όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης.
Το μοναστήρι υπάγεται στην Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου ‘Ορους. Παλαιότερα και σύμφωνα με τον Καισάριο Δαπόντε ήταν σταυροπηγιακό με εξάρτηση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
“Και είναι σταυροπηγιακό με μίαν θαυμασίαν εικόνα της Δεσποινίς μας όλο θαυματουργία”.
Η εικόνα αυτή φέρει την επωνυμία Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ και δορήθηκε απο την σύζυγο του Μαυροκορδάτου στον Καισάριο Δαπόντε για το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας . Η εικόνα προυπήρχε σε Ρουμάνικο Μοναστήρι.
Στη μονή βρίσκεται και φυλάγεται Πατριαρχικό σιγίλιο του 1804 με δύο μολύβδινες σφραγίδες της μονής.
Για τα κειμήλια και τα περιουσιακά στοιχεία της μονής μαθαίνουμε από 2 κατάστιχα (καταλόγους) το 1829 και 1841 αντίστοιχα.
Όταν ο Καισάριος έγραφε στη Μονή Ξηροποτάμου το 1786 το έμμετρο ποίημα του ΑΝΘΗ ΝΟΗΤΑ.
Στην μονή διετέλεσαν ηγούμενοι και οι επίσκοποι πρώην Ζητουνίου Μελέτιος και πρώην Θαυμακού Σεραφείμ.
Για τους Σκοπελίτες έντονη υπήρξε η παρουσία του Ιερομονάχου Προκοπίου με τον ασκητικό βίο την πραότητα και την ταπεινή μορφή του.
Στην μονή υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον προστάτη των θαλασσινών Αγ. Νικόλαο.
Η λαχτάρα του Καισάριου Δαπόντε να επιστρέψει στο πατρικό του μοναστήρι ήταν μεγάλη γι ‘αυτό γράφει “Ελθών εις την πατρίδα λοιπόν μετά τοσούτους χρόνους και περιστατικά και κόπους τηλικούτους ευθύς στο Μοναστήριον ανέβηκα της ώρας και ουδέ καν επάτησα τα χώματα της χώρας”.
“Μέσα νερά, έξω νερά, με στέρνα με πλατάνους άξιο και δια μεγιστάνους”.
Στο δρόμο για το μοναστήρι θα ξεδιψάσετε με το νερό της πηγής στο Μετόχι. Κάτω απο το Μοναστήρι και στο δρόμο γιαυτό θα συναντήσετε και το αγαπημένο μας ξωκκλήσι τον Αη Γιώργη στο Μετόχι.